V obci otvoria náučný chodník, požehnajú aj obnovené vojnové cintoríny

17.04.2012 Medzilaborce

Výrava 17. apríla (TASR) - V obci Výrava, okres Medzilaborce, dôjde v sobotu 21. apríla k oficiálnemu otvoreniu nového náučného chodníka zameraného na udalosti prvej svetovej vojny v okolitom regióne. Po jeho trase sa následne uskutoční turistický pochod k dvom vojnovým cintorínom z tohto obdobia, ktoré získali po niekoľkoročnej rekonštrukcii nový šat.
Ako TASR informoval Martin Drobňák z Klubu vojenskej histórie (KVH) Beskydy, revitalizácia spomínaných pietnych miest, ktoré budú v sobotu zároveň požehnané zástupcami cirkví, odštartovala ešte v roku 2009. Rekonštrukčným prácam zameraným na obnovu cintorínov Výrava - Pod Kobylou a Výrava - Kóta 600 predchádzalo ich zameranie v teréne.
"Nebolo to jednoduché. Lokalizovať cintoríny sa nám podarilo hlavne vďaka tomu, že sme objavili v lesných porastoch niekoľko kameňov, ktoré boli zvyškami pôvodných pamätníkov," priblížil Drobňák. Ako ďalej uviedol, do rekonštrukcie oboch pietnych miest sa vďaka podpore Karpatskej nadácie následne pustili dobrovoľníci z KVH Beskydy, obce Výrava a Zväzu vojakov - Klub Humenné. Spoločne tu odpracovali v uplynulých rokoch celkovo 1424 hodín.
Sedem informačných panelov umiestnených na 4,5 kilometrovej trase náučného chodníka smerujúceho od obce Výrava k obom obnoveným cintorínom bude informovať verejnosť o veľkonočnej bitke v Karpatoch, ktorá sa odohrala na severovýchode Slovenska v marci 1915. "Ťažisko ruského útoku voči rakúsko-uhorskej armáde sa nachádzalo práve juhovýchodne od Medzilaboriec v priestore obcí Krásny Brod až Výrava," uzavrel Drobňák.
 

Vyberte región